انیمیشن ها برای من دنیای یادگیری و انگیزه هستند. در انیمیشن « در جستجوی نمو» که داستان جستجوی یک ماهی به نام «نمو» توسط پدرش است؛ هنگامی که پدر، پس از پیمودن مسافت طولانی و از سرگذارندن انواع خطرها و تهدید ها، توسط یک پلیکان، بلعیده میشود جمله ی جالبی میگوید:
“من اینهمه راه نیومدم تا صبحونهی این [پلیکان] بشم!”
او با تلاش در گلوی پلیکان گیر میکند و درنهایت خود را نجات می دهد.
سوال اینجاست: ما چقدر برای رویارویی و رهایی از تهدیدات پیرامون خود در کسب و کارمان آماده ایم؟!
آیا مانند یک ماهی معمولی، توسط پلیکان های اطرافمان، بلعیده می شویم؟!
شیوه بازاریابی ،تبلیغات و فروش در کسب و کارهای مختلف درحال تغییر است. گر چه این موج تغییر سالهاست در جهان آغاز شده و چندسالی است که در ایران نیز وارد شده است اما کرونا، بهانه ای شد تا کسب و کارها بصورت جدی تری به کوچ کسب و کارشان در فضای آنلاین فکر کنند.

گلوی برآمده ی پلیکان! ؛ ماهی شجاع، در گلوی پلیکان گیر میکند! (از انیمشین در جستجوی نمو)
در ابتدا یک تجربه شخصی از یک کسب وکار کوچک را بخوانید:
فروشنده لباسی که از ورشکستگی نجات یافت!
سالهاست از یک فروشگاه لباس خرید می کنم. صاحب فروشگاه بسیار باسلیقه و با سابقه است و همین امر سبب شده تا پوشاک خوبی را از نظر جنس، طرح، بافت و قیمت به مشتریان ارائه دهد.
با اینکه فروشگاههای مشابه در اطراف خود دارد اما به سبب همین سلیقه، مشتریان زیادی دارد.
در ماههای منتهی به بهار 1399 هنگامی که اکثر کسب و کارهای مربوط به پوشاک روی فروش ویژه نوروزی حساب باز کرده بودند، همه گیر شدن کرونا و شروع قرنطینه، برای بسیاری از آنها فروش نوروزی را تبدیل به کابوس کرد. بحران کرونا باعث ورشکستگی بسیاری از صاحبان کسب وکار حوزه پوشاک شد.
اما استفاده از یک ابزار ارتباطی به کمک فروشنده خوش ذوق ما آمد و باعث نجات کسب و کار او شد.
صاحب فروشگاه از چند ماه قبل شروع به گرفتن شماره تلفن همراه مشتریان کرده بود و آنها را در یک گروه تلگرامی عضو کرد. در روزهای کرونایی اجناس جدید خود را در تلگرام به نمایش گذاشت و با پیامک به همه مشتریان ورود اجناس جدید را اطلاع رسانی کرد.
در نتیجه در روزهایی که فروشگاههای مجاور او به دلیل کسادی ناشی از کرونا، بسته بودند، او با قدرت و البته رعایت کامل پروتکل های بهداشتی، به فروش مشغول بود.
برای من جالب بود کسی که هیچ اطلاعی از متدها، تعاریف و ابزارهای پیشرفته بازاریابی دیجیتال نداشت،تنها با بهره گیری از گوشی شخصی خود،چند پیامک و یک کانال تلگرام، موفق شد از ورشکستگی نجات پیدا کند.
درست است که در مثال فروشنده لباس، استفاده از پتانسیل فضای مجازی به کمک کسب وکار آمد اما فراگیری اصولی و روشمند بازاریابی دیجیتال، متدها، ابزارها و نحوه استفاده صحیح از آن ها می تواند تا حد بسیار زیادی به رشد و توسعه یک کسب وکار کمک کند.
از کجا شروع کنیم؟
امروزه اینترنت بیش از پیش در دسترس عموم مردم است و ابزارهای مختلف و متفاوتی برای انتخاب، ارتباط و دسته بندی مخاطبان وجود دارد. رسانه ها شکل دیگری به خود گرفته اند و پیام ها از راههای گوناگونی به مخاطبان می رسد. اندازه گیری و رصد فعالیتها و علاقه مندی های مخاطبان آسان تر و سریع تر شده است.
همچنین بازاریابی دیجیتال در طی عمر 30 ساله خود، به سرعت رشد کرده و گسترده شده است. برای یک صاحب کسب و کار سنتی، شاید فراوانی مطالب و تنوع ابزارها باعث سردرگمی شود و سوال مهمی مطرح شود: «از کجا شروع کنم؟»
برای فراگیری یک مهارت، راههای مختلفی وجود دارد. مهمترین و اصلی ترین آن ها مطالعه منابع مختلف است. این منابع شامل کتابهای مرتبط با اصول بازاریابی، مطالعه متدها و روش ها و فراگیری ابزارهاست.
حضور در کلاسهای آموزشی این حوزه، یکی دیگر از راههای فراگیری بازاریابی دیجیتال است.
به لطف حضور اینترنت و آموزشهای از راه دور، «دوره های آنلاین آموزش بازاریابی دیجیتال» انتخاب خوب و مناسبی برای شروع فراگیری است.
ادامه دهید و ناامید نشوید
دنیای پر سرعت امروز، مهمترین عوامل رشد یک کسب و کار را تحت الشعاع قرار داده است: «برنامه ریزی منطقی و پایش آن » و « صبر و بردباری» !
بسیاری از کسب وکارها برای هرچه سریعتر رسیدن به درآمدهای کلان، عجله دارند. می خواهند هرچه زودتر به سوددهی برسند در این شرایط عملاً مهمترین عامل حرکت در مسیر موفقیت کاری را فراموش میکنند: برنامه ریزی درست!
هدف گذاری صحیح و حرکت در جهت آن و همچنین پایش مداوم آن توسط سنجه های منطبق با کسب وکار (KPI) از مهمترین ارکان موفقیت یک کسب وکار است که متاسفانه در اغلب کسب وکارها به دلایل فرهنگی و اقتصادی
بازار ایران، به آن بی توجهی می شود.
عامل مهم بعدی، صبر و بردباری در انجام برنامه هایس بازاریابی وتبلیغات دیجیتال است که عدم رعایت آن باعث هدر رفتن سرمایه های مالی وانسانی یک کسب و کار می شود.
برای داشتن یک درخت تناور و پرثمر، کاشت نهال و نگهداری از آن و صبر و بردباری برای ثمردهی آن، کاملاً منطقی و عقلانی است.
پایش برنامه بر طبق KPI ها
برنامه های بازاریابی و تبلیغات دیجیتالی، قابلیت مهمی دارند و آن «پایش» مداوم نتایج بر اساس شاخص کلیدی عملکرد ( Key Performance Indicator) است که به یک کسب وکار این امکان را می دهد تا هر لحظه گزارشهای مدون و مستند از سیر عملیات بازاریابی و تبلیغات دیجیتالی خود داشته باشد این قابلیت جلوی اتلاف هزینه را میگیرد و در ادامه تعیین میکند که کدام کانالهای تبلیغاتی، بازدهی بیشتری دارند تا سرمایه ها بطور ضابطهمند و هدفمند در آن کانال ها صرف شود.

«دانش» کلید سعادت است!
بر شانه های علم بایستید!
با پیشرفت علوم مختلف، بشر تا حد زیادی از سردرگمی و حدسیات بر اساس تخیلات خارج شده است. درست است که هنوز در قرن حاضر، و حتی در بسیاری از کشورهای توسعه یافته مردمانی هستند که پدیده ها را با متر و معیار خرافات و حدسیات می سنجند اما دانش به انسان کمک کرده است تا راه را بهتر بیاید و نتیجه بهتری بگیرد.
علم بازاریابی وتبلیغات، از جمله علومی است که در طی سالیان اخیر بشدت توسعه یافته است و همزمان برای آن روش ها، ابزارها و سنجه ها متعدد و پرشماری ابداع شده که می تواند راه را برای یک کسب وکار نوپا تا حدودی هموار کند.
انتخاب روشهای علمی بازاریابی و تیلیغات می تواند به صاحبان کسب و کار این اطمینان را بدهد که آنها بر شانه های چندین سال کار علمی و تجربه های مبتنی بر علم ایستاده اند و تکیه بر ارقام و اعداد و گزارشات می تواند به حصول نتیجه ی بهتر و نزدیکتر شدن به اهداف آن کسب وکار کمک شایانی کند.